Recept

Eend in sojasaus

Dit is een klassiek Chinees recept voor eend die langzaam wordt gestoofd in een rijke sojasaus met gember, knoflook en andere smaakmakers. Het resultaat is een malse, smaakvolle eend die perfect is om te serveren met rijst en groenten.

Ingrediënten:

  • 1 hele eend (circa 2 kg)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 ml Chinese lichte sojasaus
  • 200 ml Chinese donkere sojasaus
  • 100 ml rijstwijn
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 5 cm geschilde gemberwortel, geraspt
  • 8 tenen knoflook, geperst
  • 2 steranijs
  • 1 bosui gesneden in stukjes van ongeveer 1cm

Bereiding:

  1. Hak de eend in stukken van ingeveer 3 cm breed en spoel het af.
  2. Giet 1 eetlepel olie in de braadpan en fruit de knoflook aan
  3. Doe de stukken eend er bij en bak het even aan.
  4. Alle ingrediënten behalve de lenteuitjes in een grote braadpan gieten.
  5. Breng de saus aan de kook en laat de eend 50 minuten zachtjes koken in de saus met de deksel op de pan.
  6. Strooi de lenteuitjes in de braadpan en zet het vuur uit en laat de eend nog 15 minuten afgedekt in de saus garen.
  7. Verveer de eend met saus in een grote kom
  8. Geef er witte rijst en roergebakken groenten bij.

Tips:

  • Voor een extra intense smaak kunt u de eend een nacht marineren in de sojasaus, gember, knoflook en rijstwijn voordat u hem gaat stoven.
  • soms is de eend erg vet, verwijder dan een gedeelte van het vel. Vooral bij de bouten en de nek kan het erg vet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *